,,Dzień Dyni" to jedno z najzdrowszych jesiennych świąt. Dynia jest warzywem, jak także z botanicznego punktu widzenia owocem. Jest niezwykle wdzięczna i łatwa w uprawie, nawet w przydomowym ogródku warzywnym. W kuchni doskonale sprawdza się zarówno w postaci wytrawnej, jak i deserowej. Możliwości dyni są tak szerokie, że omijanie jej w sezonie na sklepowych półkach jest niewybaczalnym błędem. Ponadto nie należy zapominać, że dynie mogą pięknie ozdobić dom zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
Dynia to bogactwo składników odżywczych! Witaminy: A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez, jak również mnóstwo beta-karotenu.
Trudno zliczyć, jak wiele odmian dyni możemy znaleźć w sklepach i na straganach z warzywami w każdym sezonie. Dynie występują także w szerokiej gamie kolorów: pomarańczowym, kremowym, brązowym, zielonym, z cętkami i przebarwieniami (dynia żołędziowa).
Wszystkie dynie są jadalne, nawet te o fantazyjnych kształtach, ale nie wszystkie są równie smaczne. Najbardziej popularne w naszym regionie są dynie: piżmowa, hokkaido, zwyczajna, muszkatołowa (zielona) i makaronowa.
Uczniowie naszej szkoły wzorowo przygotowali się do celebrowania Dnia Dyni w szkole. Każdy uczeń, który przyniósł w dniu dzisiejszym dynię lub ubrał się w kolorze dyni otrzymał naklejkę z dynią. Uczniowie klas IV - VII pod opieką pani Natalii Łuczak zrobili dyniowe latte.
Przyniesione dynie będą ozdobą szkoły: parapety okienne oraz będą ozdabiać wejście główne do szkoły.